onsdag 31 mars 2010

Tidaholm, Stockholm, Kalmar och Öland


Stefan Norén i samtal med Nina Åkesson Nylander, mig och Klaus Leidecker under företagsbesöket på Skansen.

Idag har jag varit på intressant företagsbesök på Hotell Skansen i Färjestaden och där träffat en entreprenör som har visioner och förmåga att leverera. Stefan Norén visade runt och gav en livfull beskrivning av hur han och medarbetare lyckats utveckla hotell, restaurang, konferens och SPA verksamheten på Skansen.

Öland har unika möjligheter för en utökad turistnäring och därmed samtidigt tillfälle till ökad sysselsättning. Det visade inte minst dagens besök. Många ungdomar kan i framtiden få arbete inom turistbranchen på Öland.

Men det finns finns ett för Öland och turismen i stort allvarligt hot från de röd-gröna. Om olyckan är framme och dom får regeringsmakten kommer deras förslag om att avskaffa den sänkta arbetsgivaravsgiften för ungdomar att drabba både turistnäringen och många ungdomar hårt. Detta röd-gröna förslag är ett av många skäl för att behålla en Alliansregering också efter den 19 september.

Jag inser att jag borde blogga varje dag ..... men så blir det inte. Denna vecka har jag varit på flygande fot från måndag morgon då jag åkte till Tidaholm. Där på Hellidens folkhögskola medverkade jag i ett seminarium runt Alkholpropositionen. En ny uppgift att på alla sätt förklara och försvara regeringen.
På tisdag förmiddag var det Stockholm som gällde. I mitt uppdrag som ordförande i Alliansens hälso- och sjukvårdsgrupp var jag kallad att medverka i Läkarförbundets möte med alla Specialistföreningar. Efter min dragning, där jag tyvärr inte ännu kan säga så mycket om vad slutrapporten innehåller, så haglade frågorna och synpunkterna. Engagemanget bland ledande läkare är stort. Åter i Kalmar på kvällen och där var mitt uppdrag att vara ordförande i sammanträdet med distriktsstyrelsen för Kristdemokraterna i Kalmar län.
Slutligen onsdag som jag reserverade för spännande och utvecklande företagsbesök i länet. Ja, så här kan det vara när man tror att man är "ledig" och det står plenifri vecka i riksdagskalendern.
Glad Påsk!

lördag 27 mars 2010

5 miljarder - skattesänkning till pensionärerna!

Jag har varit i Linköping på förmiddagen och talat på kandidatutbildning. Sedan lite tid tillsammans med frun och nu en fikastund då jag får chans att också ge uttryck för min glädje vad gäller skattesänkningar.

Allt sedan jag tog plats i riksdagen den 1 november förra året har jag argumenterat för en tydlig och kraftfull satsning på landets pensionärer. Våra äldre måste också få känna att det blir mer i plånboken. Och nu kommer beskeden. Vi är många som argumenterat i frågan. Men det är ingen tvekan om att kristdemokraterna varit mest högljuda. Hemma i länet har jag fått många gliringar för min envishet och iver att argumentera. Till och med en hel ledarsida i Östran ägnades åt mig i denna fråga. Och på PRO-debatten i Oskarshamn förra lördagen var det helt klart att det fanns dom som försökte svartmåla mig och min övertygelse om att det kommer mer till pensionärerna. Men nu är vi framme vid besked och det innebär att det kommer också ett tredje steg med skattesänkning för pensionärerna. Fem miljarder utöver dom tidigare. Bra!

fredag 26 mars 2010

Radiodebatt om cancersjukvården

Idag fredag har jag bl a deltagit på Onkologdagarna i Kalmar där jag varit företrädare för Alliansen och presenterat vad vi gjort för cancersjukvården och vad vi vill göra under kommande mandatperiod.
Förutom medverkan på denna nationella cancerkonferens har jag också varit i en radioduell med Ylva Johansson. Den var rivig och fartfylld. Den sändes i Radio Kalmar strax efter kl 15.00.

http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=2279796&BroadcastDate=&IsBlock=0

torsdag 25 mars 2010

SVT Storforum .....


Idag har jag blivit den som i DN kommenterade en rapport från Socialstyrelsen gällande Lex Maria anmälningar och självmord. Dagen började för övrigt med att träffade mina Allianskollgor från länet och då mötte vi också en journalist från Vimmerby Tidning som valt att följa arbetet i riksdagen. Sedan var det dags att direkt åka till en studio för inspelning av SVT-programmet Storforum om barn och barn- och ungdomspsykiatrin. (Jag lägger in en bild som inte kommer att finnas med i tv-sändningen men som föregick inspelningen.) Strax blir det medverkan i Radio Kalmar och därefter väntar votering i riksdagen. Just nu lyssnar jag på Frågestunden i riksdagen.

onsdag 24 mars 2010

Vi stärker patientens ställning!

Riksdagsdebatt idag.
Idag på morgonen debatterades vårdgarantin i riksdagen. När socialdemokraterna styrde och Alliansen försökte trycka på blev det votering om vårdgarantin inte mindre än 14 gånger. Nu styr Alliansen och patientens ställlning stärks succesivt. Och det som händer dessutom vilket debatten i riksdagen idag avspeglade är att socialdemokraterna med mjuka ord markerar att man bifaller propositionen från regeringen.

För mig som kristdemokrat är alltid utgångspunkten att sjukvården är till för patienten – inte tvärtom. Därför måste vi ständigt söka nya lösningar för att stärka patientens ställning i vården. Det är inte acceptabelt att låta patienterna sitta kvar i väntrummet. Kömiljarden har visat sig vara ett mycket bra sätt att korta vårdköerna och stärka patientens ställning.

Detta var mitt besked när vi idag när vi i riksdagen debatterade vårdgarantin med anledning av av regeringens proposition "Stärkt ställning för patienten"

Propositionen är ett uttryck för att regeringen vill se till att alla patienter, oavsett i vilken del av landet man bor, ska känna att man har en tydlig rätt att få vård i rimlig tid. Vårdgarantin blir nu en varaktig del i den trygghet som sjukvårdshuvudmännen landsting och regioner ska ta ansvar för.

Detta är en naturlig utveckling och jag är övertygad om att denna proposition har stöd hos en bred allmänhet. Det är inte acceptabelt med väntetider som ligger utanför vårdgarantin.

Den enda väntan på vård och behandling som är acceptabel i min framtidsvärld är den som är medicinskt motiverad. Alla andra köer ska arbetas bort och vi ska på detta sätt bidra till att patienterna får ökad trygghet och en höjd kvalitet i vård och bemötande.

söndag 21 mars 2010

En seger firades.

Jag har just kommit hem från Virserum och DackeStop där flera hundra barn och vuxna samlades för att med tårta fira att nu är det grönt ljus för friskolan i Virserum efter Skolinspektionens besked. Detta är en arbetsseger. En seger för barn och föräldrar. Och dessutom en seger för folkligt engagemang. Virserums Samhällsförening och dess olika arbetsgrupper har gjort ett fantastiskt jobb.

Det som oroar mig är att inte den styrande s-v-ledningen i kommunhuset förstår vad som händer och inser att man inte har råd att splittra kommunen. Vi har inte heller råd med en kommunledning som bekämpar och nonchalerar det folkliga engagemang som har växt fram runt om i Virserum. Jag hoppas fortfarande på ett snabbt besked där friskolan får chans att hyra lokaler eller köpa Centralskolan. Allt annat är en skandal.

lördag 20 mars 2010

Stämma med god stämning !


En bild på mig tillsammans med Inger Davidson och i bakgrunden stämmodeltagarna i den fullsatta lokalen på Oskarshamns folkhögskola.

Idag lördag har vi Kristdemokrater haft distriktsstämma förlagd till Oskarshamns folkhögskola. Det var ett 100-tal ombud och deltagare som allt ifrån kl 09.00 på morgonen och fram till 16.05 deltog med liv och lust. Vi hade en riktigt god stämning och som höjdpunkt fanns tal av Inger Davidson, vice ordförande i riksdagens justitieutskott. Verksamhetsberättelse, val av ny styrelse och många andra val hann vi med och under eftermiddagen var det dags att fastställa valsedlar.

Stämman följde nomineringskommitténs förslag vad gäller riksdagsvalsedel. Det innebär att jag har fått distiktets förtroende att stå som första namn på valsedeln till riksdagen. Det är med stor ödmjukhet jag tar emot detta förtroende och går in i den valrörelse som nu drar igång och som avslutas om 6 månader.

Valsedeln omfattar 30 kandidater och närmast efter mig finns på plats nummer två Monica Bengtsson, Kalmar. Därefter följer Klaus Leidecker, Oskarshamn, Elisabeth Englund, Oskarshamn, Anna-Stina Stenbäck, Kalmar, Sven-Åke Svensson, Emmaboda, Gudrun Brunegård, Vimmerby, Jorge Chavez, Västervik, Lars-Jonny Andersson, Mönsterås och Marie Jansson, Bergkvara.

fredag 19 mars 2010

Stämma i morgon lördag

I morgon lördag är det distriktsstämma för Kristdemokraterna i Kalmar län. Vi träffs på Oskarshamns folkhögskola och drygt 90 ombud och övriga deltagare är anmälda. På dagordningen står tal av Inger Davidson (KD) vice ordförande riksdagens justitieutskott.

Redan idag skriver Inger tillsammans med Chatrine Pålsson Ahlgren och mig en debattartikel i Barometern/OT med rubriken "Mot brott - för tygghet". Där pekar vi på vad regeringen gjort under denna mandatperiod. Vi är övertygade om att ett fortsatt stöd för Alliansen är den säkraste vägen för få en politik som hindrar brott och som ger trygghet för medborgarna och framförallt våra barn och ungdomar.

Förutom val av styrelse mm för distriket har vi också i morgon att på stämman fastställa valsedlar för Kalmar län vad gäller rikdagsvalet och landstingsvalet.

onsdag 17 mars 2010

Vässad vårdgaranti .......

Nu är det kväll och dags att logga ut och ge en liten bloggkommentar. Dagen började klockan sju och sedan har jag haft olika möten och intervjuer i en strid ström. Dessutom det som kanske intresserar ganska många. Dagens Medicin har valt att spekulera en del runt vad som komma skall i den rapport som vi i Alliansens hälso- och sjukvårdsgrupp ska presentera under våren.

Alliansen vill skärpa vårdgarantins krav - det är rubriken på förstasidan i papperstidningen. Inne i tidningen finns en del spekulationer runt vad som väntas och en kort intervju där jag ger ett besked. Vi kommer att strama upp vårdgarantin. Det här dragspelet mellan siffrorna, som vi idag har i vårdgarantin, är inget vi kan leva med.

Det är spännande att så många är nyfikna på vad som ska komma i den rapport som vi från hälso- och sjukvårdsgruppen ska presentera i slutet av april. Och jag kan lova att vi har haft ett intensivt arbete och hunnit med många samtal med sjukvådens olika medarbetare och en rad handikapp- och patientorganisationer. Men mer kan jag inte avslöja just nu.

måndag 15 mars 2010

Samtal med pensionärer



Britt-Marie Sundqvist, Gunni Gustavsson, Lars-Gunnar Johansson och Ove Johansson från SPF i Oskarshamn var med när jag tillsammans med Klaus Leidecker bjöd in till fikasamtal runt aktuella frågor för pensionärer i vårt län.

Idag måndag har jag hunnit med en lång rad kontakter via telefon och mail. Men det som kännertecknar många måndagar är att också få tid för studiebesök och andra direkta kontakter med människorna i hemlänet. Idag har jag besökt Krepart Media och träffat Mikael Petersson som presenterade sitt företag. Ett företag inom reklambranschen. Jag fick med mig många synpunkter på möjliga förbättringar för näringslivet från en relativt stor småföretagare.

Förtuom företagsbesök har jag under eftermiddagen haft ett mycket givande fikasamtal med en grupp representanter för SPF i Oskarshamn. Det första man lyfte upp i samtalet var bostäder för äldre. Med eftertryck markerades att 40-talisterna vill behålla sin valfrihet. Och i den ingår också valmöjligheter när det gäller bostad, liksom valfrihet inom hemtjänst mm. Regeringens stimualnsmedel till landets kommuner med önskan att man ska bygga olika former av boende för äldre är helt klart en riktig satsning. Beklagligt att vissa kommuner inte tar chansen.

Intressant var att när jag träffade företrädare för pensionärer så var det inte enbart äldrefrågor som låg högt på dagordningen. Hur dagens skola är och vilka förutsättningar som barn och ungdomar får engagerar den generation som har barnbarn. Detta var en av de punkt som jag noterade med ett utropstecken. Det visar på att vi bryr oss om varandra och det finns en stor omsorg om alla åldrar.
Hälso- och sjukvården, färdtjänsten, svårigheten att hitta bland alla myndigheter och funderingar runt varför så mycket centraliseras till Stockholm och många andra frågor fanns med i det givande samtal som jag fick under eftermiddagen. Tack för ett givande fikasamtal!

söndag 14 mars 2010

RFS - Frivilliga Samhällsarbetare

Idag var jag i Storebro på årsmöte med RFS (Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare) i Hultsfred-Vimmerby. Denna förening är en bland många i vårt område, en förening som verkligen bryr sig. "Vi finns därför att samhället behöver oss. Vi är vardagsmänniskor, som ställer upp när våra medmänniskor behöver stöd" står det på det informationsblad som presenterar föreningen.

Jag gör inga stora insatser i RFS. Men jag vill gärna ge min uppskattning för det arbete som utförs av styrelse och övriga medlemmar. Mitt bidrag blir oftast att jag försöker delta varje år på årsmötet och följa vad som är på gång. Med på årsmötet idag var var Monika Keller från socialförvaltnignen i Hultsred. Hon berättade om arbetet med BIM, Barn i missbruksmiljöer. Barn som växer upp i missbruksmiljöer har 4-5 gånger större risk att utveckla ett beroende än andra barn. Därför är det mycket viktigt med det förebyggande och stödjande arbete som sker via BIM. Samverkan mellan kommunens insatser och det frivilligarbete som sker är en grundsten för att nå framgång och ge barn och ungdomar liksom vuxna ett bättre liv.

Information om RFS Hultsfred-Vimmerby finns på hemsidan www.rfshultsfred-vimmerby.eu

Stämma i Blekinge


När jag besökte Karlskrona på lördagen träffade jag bl a Inga Lill Siggelsten Blum som är första namn på riksdagslistan för Blekinge län.

Lördagar i mars månad är ofta distriktsstämmor för partier och olika organisationer. För min del blev lördagen den 13 mars en dag då jag besöket Karlskrona och sammanträffande med partivänner från Blekinge län. Mitt uppdrag var att medverka som talare på distriktsstämman för Kristdemokraterna i Blekinge. Stämman hölls i Chapmanskolan i Karlskrona.

Lättare att köpa medicin när du behöver!


Jag tog mig friheten att vara lite provokativ när jag gästade mitt grannlän i söder. Apoteksomregleringen har gett oss en chans till bättre öppettider och fler försäljningsställen av läkemedel. Därför är det tur att inte Sveriges politiska karta ser ut som den har gjort i Blekinge under lång tid. Jag tror dom flesta vet att i denna del av landet har det varit lika rött som i norra norrland. För faktum är att med en rödgrön regering hade det inte gått att köpa receptfria läkemedel på varken Konsum eller ICA.

Redan nu säljs receptfria läkemedel på cirka 6 000 försäljningsställen vilket är drygt 5 000 fler än förut. I flera bensinmackar och matbutiker kan man nu köpa receptfria läkemedel på både dagtid, kvällstid och helger. Till det kommer ett stort antal nystartade apotek och apotek inom redan existerande kedjor. Att servicen redan nu blivit bättre råder det för de flesta ingen tvekan om.

Det nya som händer på Apoteksområdet är den kraftiga utökning av försäljningsställen som nu är genomförd. Detta är en förbättring som aldrig skulle ha blivit verklighet om vänstersidan fått styra. Nu kan vi det. Och det är enbart tack vare Alliansen och ett socialdepartement - med kristdemokratisk ledning - som insåg och vågade ta dom nödvändiga besuten.

fredag 12 mars 2010

Votering 130-131

Det har varit en spännande vecka. Många möten. Ett av de riktigt roliga och inspirerande var när vi från Alliansen i socialutskottet träffade företrädare för alla stora pensionärsorganisationer i onsdags. Ett bra samtal. Och en stor respekt för det arbete som regeringen och inte minst vår äldreminister Maria Larsson står för. Just nu är en proposition på väg mot riksdagen - Värdigt liv i äldreomsorgen.

Men det som kommer att vara minnet av veckan som ligger bakom är den votering i riksdagen som företogs strax före kl 18 i går torsdag.

Sverige har av tradition och under bred partipolitisk enighet ansett att man inte genom riksdagsbeslut ska fastställa vad som är att betrakta som folkmord utan låta den frågan avgöras genom en folkrättslig process i internationell domstol. Denna princip har socialdemokraterna och alliansen varit enig om. Kristdemokraterna har under denna mandatperiod gjort en överenskommelse om att vidmakthålla den linjen. Samtidigt är vår uppfattning att de påtvingade förflyttningar och massakrer mot armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker som ägde rum 1915 och tiden därefter är att betrakta som ett folkmord.

Detta sätt att se på frågan var min hållning när jag tryckte på voteringsknappen.

Kristdemokraternas partistyrelse - där jag själv är ledamot - har i ett ställningstagande uttalat att partiet anser att Sverige ska erkänna övergreppen 1915 på armenier, assyrier/syrianer//kaldéer och pontiska greker som ett folkmord. För mig var det ett viktigt beslut som anger vad vi står i sakfrågan. Givet det faktum att allt fler partier i riksdagen intagit samma hållning som kristdemokraterna i just det här specifika fallet, blev utgången av voteringen ett erkännande i kammaren. Detta beslut var på väg. Men jag vill gärna säga att personligen hade jag hoppats att ett ställningstagande hade kunnat tas med en bredare majoritet. Nya utrikespolitiska ställningstaganden bör förankras på ett bättre sätt än vad som skedde i går. Det var ju också talande att socialdemokraternas främste utrikespolitiske talesman inte fanns i kammaren.

I politiken gäller inte bara att säga rätt saker. Det gäller ibland att också säga det vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Framförallt när det gäller utrikespolitik.

tisdag 9 mars 2010

Lättare att köpa medicin när du behöver!

Idag kan vi i en av tidnignar här i Kalmar län läsa en replik till mig från min gode vän Lennart Beijer (v). Låt mig ge en kommentar.

När jag tar del av Lennarts replik till mig så framgår tydligt att Vänsterpartiet är mer bekymrade över privata företags eventuella vinster än vanliga hederliga medborgares möjlighet att få en god service. Apoteksomregleringen har givit oss en chans till bättre öppettider och fler försäljningsställen av läkemedel. För mig är vanliga medborgares behov av grundläggande trygghet det viktigaste. Och då gäller att med lätthet kunna köpa medicin när du eller dina barn behöver det.

Man undrar lite var det är som ligger bakom när Lennart Beijer påstår att det fortfarande återstår att bevisa om omregleringen av apoteksmarknaden innebär fler försäljningsställen och bättre service till medborgarna. Redan nu säljs receptfria läkemedel på cirka 6 000 försäljningsställen vilket är drygt 5 000 fler än förut. I flera bensinmackar och matbutiker kan man nu köpa receptfria läkemedel på både dagtid, kvällstid och helger. Till det kommer ett stort antal nystartade apotek och apotek inom redan existerande kedjor. Detta har vi kunna läsa om i alla lokaltidning även i vårt län. Att servicen redan nu blivit bättre råder det för dom flesta ingen tvekan om.

Hur stora sympatier jag ibland kan ha för min vän Lennart Beijer som person, vi har följt varandra i politiken under många år, så kan jag inte låta bli att påminna dig som nu läser min blogg att det är nog ändå lite symtomatiskt för honom liksom många andra vänsterpartister att när man ska tala om det nya som händer på Apoteksområdet så undviker man med ett ord kommentera den kraftiga utökning av försäljningsställen som nu är genomförd. Detta är en förbättring som aldrig skulle ha blivit verklighet om vänsterpartiet fått styra. Med Vänsterpartiet i regeringen hade det inte gått att köpa receptfria läkemedel på varken Konsum eller ICA. Nu kan vi det, tack vare Alliansen, vilket många är glada för. Detta är ett bland många skäl till att hålla dom röd-gröna borta från Rosenbad och regeringsmakten.

fredag 5 mars 2010

Rör inte RUT

Idag sitter jag på möte med Kristdemokraternas partistyrelse. Veckan har innehållit många spännande möten bl a med barnombudsmannen Fredrik Malmberg och igår kväll hade jag en träff med personer som har många ambitioner att öka service och trygghet inom ambulanssjukvården.

Valet kommer allt närmare. Och det finns många spännande frågor i luften. Debatten om hushållsnära tjänster har blommat upp till en stor fråga efter det att dom rödgröna hattat hit och dit med olika uppfattning och nu hamnat så snett man kan komma. RUT hjälper många mäniiskor att få ihop vardagen. Sju av tio som idag använder sig av denna möjlighet att få hjälp i hemmet är låg och medelinkomsttagare. Det är både äldre personer och stressade barnfamiljer som på detta sätt få mer tid och kraft över till mer än snöröjning och städning.
Rör inte RUT!

tisdag 2 mars 2010

Sjukvården i Virserum - interpellation sätter press på förbättring

Idag har jag hunnit med att vara tjänstgörande på landstingsfullmäktige, förutom att jag varit i riksdagen under eftermiddagen och kvällen. Inför fullmäktige hade jag ställt en interpellation till ansvariga i majoriteten.
Vad gör majoriten för den nära vården i Virserum?

Virserum är ett av de större samhällena i Hultsfreds kommun, med ett livskraftigt näringsliv. Samhällsförenignen gör ett fantastiskt jobb för att utveckla orten. Att tvinga barnfamiljer att åka tre mil enkel väg för att besöka barnavårdscentralen, när det finns ändamålsenliga lokaler i Virserum, är knappast något som gynnar vare sig uppslutning eller miljö. Därför riktade jag ett antal frågor till landstingsrådet Ann Hellenborg (mp).

- Vad var skälet till att majoriteten beslutade flytta barnavårdscentralen från Virserum?
- Finns någon miljökonsekvensbeskrivning för vad flytten innebär i ökat resande?
- Vad tänker du göra för att trygga den nära hälso- och sjukvården i Virserum?

Jag fick ett svar under dagen. Som kommentar till hennes svar kritiserade jag Ann Hellenborg för att man avvecklar barnavårdscentralen i Virserum utan att ha nått någon överenskommelse med Hultsfreds kommun om familjecentral. Man borde från vänstersidan ha börjat med att komma överens med kommunen. Dessutom frågar jag om miljökonsekvenserna och hon ser det som viktigt men erkänner att ingen miljökonsekevensanalys har gjorts av denna förändring som tvingar föräldrar att resa 60 km med sina barn för att nå barnavårdcentralen i Hultsfred. Jag markerar att jag hade förväntat mig att hon som miljöpartist hade prioriterat en miljökonsekvensanalys innan man verkställer en förändring. Dessutom ställer jag mig frågande till Ann Hellenborgs besked att det skulle vara svårt att hitta en lämplig lokal för barnavårdcentralen i Virserum.

Men en nyhet kom under debatten, men enbart muntligt. Den finns inte med i det skriftliga svar som fanns utdelat under fullmäktige. Och nyheten är att Ann Hellenborg lovade att man ska söka lämplig lokal för att återöppna barnavårdscentralen i Virserum. Jag välkomnade detta som ett resultat av min interpellation och såg fram mot en förbättring för Virserums-föräldrarna.
När jag frågade henne i en replik vilken tidplan hon hade för återöppnadet så blev jag dock besviken. Ann Hellenborg lovade återöppnade men kunde inte ge något konkret besked utan erkände att det finns ingen tidplan ännu från vänstermajoriteten.