torsdag 23 september 2010

Nu kom besked - riksdagsledamot


Idag kom besked om vilka som blivit valda till Sveriges Riksdag.

Valmyndighetens hemsida kan man se vilka som är valda som ledamöter till Sveriges Riksdag från Kalmar län.

Ett stort och varmt tack till alla som visat mig förtroende att få företräda Kristdemokraterna och Kalmar län under kommande fyra år.

Ett stort tack också till alla er som valt att sätta ett kryss för mitt namn. Jag noterat med ödmjuk glädje att procentuellt har jag faktiskt fått flest antal personkryss bland ledamöterna från Kalmar län (13,29 %). Jag tar detta som uttryck för förtroende och lovar att göra mitt bästa för att leva upp till de förväntningar som finns på mitt uppdrag som riksdagsledamot.

måndag 20 september 2010

Måndag efter valet ...... och fortfarande riksdagsledamot

Valvakan blev en rysare. Alliansen fick förnyat förtroende. Dom rödgröna och framförallt socialdemokraterna fick vara med om en valförlust av aldrig tidigare skådat mått. Inte en gång sedan 1914 har man hamnat så illa till som nu i ett riksdagsval. Och detta hände efter att under fyra år bedrivit oppositionspolitik med högt tonläge. Men väljarna såg igenom retoriken och gav grönt ljus för Alliansens fyra partier som nu är klart större än dom rödgröna. Smolk i bägaren är dock att SD kom in i riksdagen. Och det som ororar mig är att dom fick en position som förhindrar Alliansen från att ha egen majoritet. Därför pågår nu invit till miljöpartiet.

För min egen del innebär valnattens resultat att jag får fortsatt förtroende att företräda Kalmar län som riksdagsledamot. En del osäkerhet fanns och jag var väl medveten om att inget var självklart men efter att ha noterat partiets nationella resultat på 5,6 % och samtidigt registrerat att vi i vårt län fick 6 % och 9.136 röster så kändes det att mandatet var i hamn. Och tryggt blev det när valmyndigheten på hemsidan www.val.se presneterade ett riksdagsmandat för Kristdemokraterna Kalmar län.

Jag lovar att göra mitt bästa för Kristdemokraterna, Alliansen och väljarna i vår del av landet. Jag vill arbeta för att Du som bor i Kalmar län ska känna trygghet och få verklig valfrihet, skrev jag på min valbroschyr. Det är ett löfte som jag ska göra allt jag kan för att uppfylla.

söndag 19 september 2010

Valdag - nu har jag röstat



Nu har jag röstat. Bilderna ovan är från Järnforsen och vallokalen som är förlagd till Järnforsens skola, valdistrikt Järeda som det står på skylten. Lite kul med våra valbås som inte är ett grönt tygstycke utan byggda av trä. Det är Småland.

Idag är det valdag. Valresultatet kommer ikväll. Då vet vi vad som gäller de kommande fyra åren. Vår demokrati med lika rösträtt för alla är något vi alltid ska slå vakt om. När jag kom till vallokalen idag så träffade jag många Järnforsenbor. Och det är helt rätt det som en sa till mig. Fram till idag har partierna och politiker haft möjlighet att sätta dagordningen med olika utspel och valbroschyrer. Men idag är det väljarnas dag.

Utnyttja rösträtten. Vill du ha ett mänskligare Sverige - rösta på Kristdemokraterna.

lördag 18 september 2010

En hel lördag ..... ända in i kaklet


Idag lördag har det varit valkampanj hela dagen och långt in på kvällen ..... en valrörelse som går ända in kaklet.

Jag började på morgonen i Hultsfred där jag tillsammans mina partivänner fanns på gågatan och med på bilden som ni ser är inte enbart valmaterial utan också en sopkvast. Det behövs nya kvastar i kommunpolitiken i Hultsfred har vi sagt. På bilden ovan ser ni Lennart Davidsson, Åke Nilsson och Monica Bergh och även mig men denna gång enbart på valbussen, eftersom jag höll i kameran.

Efter Hultsfred var det Oskarshamn och stor skogsdag utanför stan. Massor av folk och en härlig stämning. Jag överdriver inte om jag säger att så många uppmuntrande samtal som jag fick där har jag inte fått någon gång tidigare vid valstugor eller kampanjtält. Tyvärr kom regnet och blåsten efter någon timma. Och jag har varit med om oväder förut men denna gång slutade det med att vårt kampanjtält lyfte och flög iväg. Ingen skadade sig som tur var. Men tältet tog skada, tyvärr.

Dagen avslutade jag med att vara i Målilla på G&B Arena där SM i Speedway kördes och vi var ett glatt gäng Allianskompisar som plockat upp vårt Allianstält och delade ut Allianstidningar och samtalade med publiken under eftermiddagen och kvällen. Vid 21-tiden packade vi ihop vårt tält och då hade redan socialdemokraterna lagt ner sitt tält för flera timmar sedan.

Nu är det strax valdag och jag hoppas att vi kristdemokrater får ett starkt stöd i valet för en politik som kan ge oss ett mänskligare Sverige.

fredag 17 september 2010

Bilder från Larmtorget i Kalmar







Några bilder från Kristdemokraternas kampanjdag på Larmtorget i Kalmar där vi hade glädje att få lyssna till Alf Svensson.

Vill Du se fler bilder från denna festdag i Kalmar gå då in på Gudrun Brunegårds blogg eller hemsidan för Kristdemokraterna i Kalmar län.

Alf Svensson i Kalmar i valspurten

Idag har vi glädjen att ha vår förre partiledare och nuvarande EU-parlamentariker Alf Svensson som talare i Kalmar när vi går in i slutspurt av valrörelsen.

Jag är nu på väg till Kalmar och har ändå hunnit med mycket under tidiga morgon timmar. Valrörelse är ett speciellt liv. Mycket jobb och lite sömn. Men stor glädje. Och jag känner verkligen glädje när jag välkomnar er som läser detta att komma till Larmtorget i Kalmar idag fredag. Vi börjar kl 11 med att bjuda på nybakade våfflor och kaffe samt utdelning av valmaterial. Klockan 12.00 talar Alf Svensson.
Välkomna!

torsdag 16 september 2010

Från 180 till 250 kr per dag

Pressmeddelande
Torsdag den 16 september 2010

Höj grundnivån i föräldraförsäkringen
Från 180 till 250 kr per dag.

- Alla familjer ska få stöd i den utsträckning som behövs för att klara vardagen. Därför föreslår vi att grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 180 till 250 kronor per dag. Blivande föräldrar ska inte behöva oroa sig över en oskäligt låg ersättningsnivå och av den anledningen skjuta upp barnafödandet.

Det säger Anders Andersson, Järnforsen, riksdagsledamot (KD), när han på torsdagen går in på slutvarvet i årets valrörelse med besök i Vimmerby, Hultsfred och Färjestaden.

Inkomstbortfallsprincipen, som tillämpas i föräldraförsäkringen, innebär att den som inte hunnit skaffa sig en sjukpenninggrundande inkomst före barnets födelse får en relativt låg ersättning på grundnivå. Det är främst yngre föräldrar som studerar eller av annat skäl inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden som får detta grundbelopp. Enligt en undersökning från 2009 genomförd av bland annat TCO svarar 23 procent av de tillfrågade studenterna att de skjutit upp barnafödandet på grund av studier.

- Det är också angeläget att socialbidragsberoende undviks. Vi vill inte heller att båda föräldrarna ska tvingas börja arbeta eller studera redan under barnets första levnadsår. Av dessa skäl vill vi höja grundbeloppet i föräldraförsäkringen från 180 kr per dag till 250 kronor per dag. Då skulle föräldrapenningen motsvara studiemedlen och ge dessa föräldragrupper ett mer rimligt ekonomiskt stöd.

- Kristdemokraterna vill underlätta för Sveriges familjer. Sverige behöver mer av kristdemokratisk familjepolitik. En politik som bygger på insikten att fungerande familjer är oumbärliga för samhället. För oss står barnens och familjernas behov i centrum.

Astrid Lindgrens Näs en viktig kulturgärning


Astrid Lindgrens Näs en viktig kulturgärning

- Vimmerby kommuns satsning på Astrid Lindgrens Näs är en viktig kulturgärning, med sin breda spännvidd mellan publika utställningar, författarbesök och den akademiska anknytningen i form av gästprofessur, universitetskurser i bland annat barnboksförfattande och forskning.

Det sa Dan Kihlström, Karlstad, kristdemokrat och ledamot i Riksdagens kulturutskott, på torsdagen med anledning av sitt besök i Vimmerby.

- Att verksamheten på Näs är av stort nationellt intresse visar inte minst det stora EU-stöd som anslogs i samband med uppbyggnaden och det faktum att Statens Kulturråd väljer att tillkännage pristagaren till Astrid Lindgrens minnespris (ALMA) just på Näs.

- Mina partikamrater och kollegor i riksdagen, Chatrine Pålsson Ahlgren och Yvonne Andersson, har tidigare lagt motioner om att ge statligt stöd till verksamheten. Jag kommer själv att ta med mig frågan i det fortsatta arbetet, när jag nu på plats har tagit del av det viktiga arbete som försiggår här, avslutar Dan Kihlström.

Vid besöket deltog även Kristdemokraternas riksdagsledamot från länet, Anders Andersson, Järnforsen, tillsammans med Gudrun Brunegård, ordförande för Kristdemokraterna i Vimmerby och Elisabeth Lago Nilsson, ledamot i Vimmerby Kommun Förvaltning AB, som äger Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB.

onsdag 15 september 2010

Vallöften för de 100 första dagarna i riksdagen



Bilder från Oskarshamn idag när jag bl a var i Oskarshamn och träffade skolklasser från Kristinebergsskolan utanför Alliansens valstuga. Det blev också pressträff med dom två lokaltidningarna.

Pressmeddelande
Onsdag den 15 september 2010

Mina vallöften för de 100 första dagarna i riksdagen!

- Om jag blir vald för fyra nya år som riksdagsledamot har jag ett löfte till länets väljare och det är att under mina första 100 dagar ska jag i riksdagen driva följande fem frågor:

· Resurser och gemensamma beslut som kan erbjuda minst 200 personer i Kalmar län med funktionsnedsättning att få ett jobb inom offentlig sektor (kommuner och landsting)
· Påskynda utbyggnaden i Kalmar län genom ett utökat väg- och järnvägsanslag
· Ytterligare skattesänkningar till pensionärerna för att successivt ta bort skillnaden gentemot löntagare
· Sänkt arbetsgivaravgift för småföretagen med 10 procent
· Beslut om sammanhållen patienträttighetslag för en mer jämlik hälso- och sjukvård

Det säger Anders Andersson (KD), riksdagsledamot från Kalmar län, när det är cirka 100 timmar kvar till valdagen.

- Det är viktigt att väljarna får en god uppfattning om vilka frågor som länets riksdagsledamöter kommer att prioritera i riksdagen. Alla kandidater har ett övergripande valmanifest för sitt parti och för samverkan inom Alliansen. Med min fem vallöften för de första 100 dagarna vill jag dessutom tydliggöra vad jag som riksdagsledamot för Kalmar län önskar sätta i fokus och lyfta fram. Frågor som jag tror har stor betydelse för de människor som bor i vår del av landet. Jobb, företagande, infrastruktur, god vård och kvalitet i välfärden, det är de frågor som jag tycker är viktigast för Kalmar län, säger Anders Andersson.

tisdag 14 september 2010

Wretlund (s) har en del att bevisa

Peter Wretlund (s) kommunalråd i Oskarshamn har en del att bevisa. Han slingrar sig som en ål så fort någon pressar honom i sakfrågan. Vill han eller vill han inte ersätta reaktorn O1 med en ny och effektivare? Han vill och är beredd att göra vad som behövs från kommunen säger han gång på gång. Men samtidigt tänker han gå och rösta på socialdemokraterna i riksdagsvalet, trots att dom ihop med dom rödgröna lovat att återinföra avvecklinglagen som förbjuder ersättning av gamla reaktorer med nya. Var finns logiken? Eller är det så att Peter Wretlund går och hoppas att vi andra ska rösta på Alliansen så att han kan fortsätta vara kommunalråd och ersätta gamla reaktorer med nya och ge Oksarshamn nya viktiga arbetstillfällen?

Jag ställde i dag i Oskarshamns Tidningen ungefär ovanstående fråga till Peter. Han gled även där undan från att svara. Men det intressanta är att just nu kan jag notera att ett flertal personer gått in på Barometern/OT´s hemsida och kommenterat. Och dessa kommentarer är tydliga. Glädjande att läsare förstår vad Peter och andra socialdemokrater i Oskarshamn ägna sig åt.

Maria Larsson på turné i länet


Under måndagen genomförde vår äldre- och folkhälsominister Maria Larsson en turné genom länet där hon började i Nybro på Åkrahällskolan fortsatte till Kalmar och TIC-huset för att sedan ha en debatt mot socialdemokraterna om LOV på torget i Oskarshamn. Under eftermiddagen gjordes studiebesök på äldreboendet Nynäsgården i Hjorted (varifrån bilden ovan är tagen med Gudrun Brunegård, jag själv, Maria Larsson, Jan-Inge Gustavsson och Kerstin Lahi på bryggan vid Nynäsgården)för att sedan avsluta dagen med cafémöte i Vimmerby.

I Västerviks Tidningen finns idag ett reportage från besöket i Hjorted. Detta reportage fyller hela sista sidan i papperstidningen.

måndag 13 september 2010

Sjukvård nära där människor bor


Pressmeddelande

KD garanter för fortsatt hälso- och sjukvård i Virserum

- Kristdemokraterna i landstinget har under åren gjort stora insatser för att sätta stopp för utarmningen av hälso- och sjukvården i Virserum. Vi behöver bara nämna ambulansen och barnavårdscentralen, som varit direkt nedläggningshotade eller rent av lagts ned, men där hotet tagits bort efter tydligt agerande från kristdemokraterna.

Det säger Gudrun Brunegård (KD), landstingsråd, och Anders Andersson (KD), riksdagsledamot och landstingskandidat.

- Av och till cirkulerar rykten om att rehabiliteringen skulle vara hotad. Så är inte fallet i nuläget. Vi kristdemokrater är istället garanter för att Samrehab ska få ändamålsenliga lokaler istället för de kontorsutrymmen där de nu är inrymda. Folktandvårdens numera tomma lokaler skulle efter viss anpassning kunna bli väl lämpade för verksamheten, säger Gudrun Brunegård.

- Vi avser att lyfta frågan i landstinget och trycka på för att Samrehab ska få goda utvecklingsmöjligheter, för att på ett effektivt sätt hjälpa patienter tillbaka efter sjukdom eller skada. Det är oerhört viktigt för den drabbade, som då har större chans att återgå till ett så normalt liv som möjligt. Samtidigt innebär god rehabilitering lägre samhällskostnader i form av minskade sjukskrivningskostnader och minskat behov av stödinsatser till den enskilde, säger Anders Andersson.

- Vi vågar påstå att Kristdemokraterna i landstinget har gjort avgörande skillnad för hälso- och sjukvården i Virserum. Vi kommer fortsätta hålla fokus på att vården ska finnas nära befolkningen och ha möjlighet att utvecklas, avslutar Anders Andersson och Gudrun Brunegård.

Berättelse om framtiden

I går skrev Göran Hägglund en viktig debattartikel på DN-debatt. "I en överpolitiserad miljö förtvinar den goda etiken"
Det var ett resonemang om livet och vad som är viktigt också i politiken. Ett inlägg som många väntat på. Och som kommer att kunna påverka valet och det politiska samtalet under kommande år.
Idag kan vi ta del av en reaktion som visar att Göran har rätt i sitt sätt att föra en idédebatt också under en valrörelse. Ola Mårtensson på Västerviks Tidningen ger sin bild av denna viktiga debatt. "En efterlängtad renässans".

lördag 11 september 2010

Befria Kalmar från socialism - ge pensionärerna valfrihet!


Bilden ovan är från kampanjandet utanför Folkets Park i Kalmar där Kristdemokraterna arrangerade stor loppmarknad som fyllde hela folkets park och stor del av folkparken ute. Vi fanns självklart där och flera av Alliansens partier var inbjudna att finnas på plats för att samtala och lämna information.
Vid vårt Kristdemokratiska kampanjtält fanns också clownen Christopher Dywik till många barns glädje. Även jag blir glad av att träffa honom.
I samband med detta kampanjarbete gav jag besked om vad som behövs för att ge verklig valfrihet till pensionärerna i Kalmar kommun.

Pressmeddelande
Kalmar den 11 september 2010

Befria Kalmar från socialism – ge pensionärerna valfrihet.

- En lagstiftning som garanterar alla pensionärer rätten att välja hemtjänst tycks bli nödvändig när man tar del av den motvilja till valfrihet som socialdemokraterna uppvisar i kommun efter kommun. Det är ett svek mot våra pensionärer när socialdemokraterna och Johan Persson (s) motsätter sig att införa valfrihet i Kalmar kommun. Deras socialistiska förmyndarmentalitet hindrar pensionärer från att få den frihet som LOV (lagen om valfrihetssystem) öppnade upp för.

Det säger Anders Andersson, riksdagsledamot (KD), som i dag lördag besöker Kalmar och deltar i partiets kampanjarbete.

Under mandatperioden har Kristdemokraterna och Alliansregeringen infört ”Lagen om valfrihetssystem” (LOV) i kommuner och landsting. Numera kan många äldre själva få välja vårdcentral eller vem som ska utföra hemtjänsten. Denna rätt att välja kan tyckas självklar, men det var först när Sverige fick Alliansregering som LOV:en blev verklighet.

- I dagsläget är det upp till kommuner och landsting att bestämma om de vill konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter genom att överlåta valet av utförare av stöd, vård- och omsorgstjänster till brukaren eller patienten. Alliansstyrda kommuner har varit snabba med att införa LOV, men i kommuner med s-styre har införandet av LOV:en gått långsamt eller uteblivit helt. Det måste bli ändring på det. Alliansen har kommit överens om att alla kommuner bör ha beslutat om valfrihet för den enskilde senast 2014, annars bör lagstiftning övervägas.

- När fler vårdgivare kan etablera sig i vården får vårdtagarna fler alternativ att välja mellan. Det öppnar upp för ökad mångfald, bättre kvalitet och mer rättvisa villkor för aktörer inom primärvård och äldreomsorg. Äldre ska ha rätt att välja hur de vill ordna sin ålderdom i både stort och smått.
Men för att det ska bli verklighet är det helt avgörande att alliansregeringen får fortsätta styra Sverige nästa mandatperiod, säger Anders Andersson.

Höj grundnivån i föräldraförsäkringen


Lördagen började i Mönsterås där jag tillsammans med en stort gäng kristdemokrater hade kampanjarbete utanför Algots. Mitt besked denna förmiddag gällde behovet av att höja grundnivån i föräldraförsäkringen.
Bilden ovan är från förmiddagen i Mönsterås.

Pressmeddelande
Mönsterås den 11 september 2010

Höj grundnivån i föräldraförsäkringen


- Alla familjer ska få stöd i den utsträckning som behövs för att klara vardagen. Därför föreslår vi att grundnivån i föräldraförsäkringen höjs från 180 till 250 kronor per dag. Blivande föräldrar ska inte behöva oroa sig över en oskäligt låg ersättningsnivå och av den anledningen skjuta upp barnafödandet.

Det säger Anders Andersson, riksdagsledamot (KD), som i dag besöker Mönsterås.

Inkomstbortfallsprincipen, som tillämpas i föräldraförsäkringen, innebär att den som inte hunnit
skaffa sig en sjukpenninggrundande inkomst före barnets födelse får en relativt låg ersättning på
grundnivå. Det är främst yngre föräldrar som studerar eller av annat skäl inte hunnit etablera sig
på arbetsmarknaden som får detta grundbelopp. Enligt en undersökning från 2009 genomförd av bland annat SFS och TCO svarar 23 procent av de tillfrågade studenterna att de skjutit upp barnafödandet på grund av studier.

- Det är också angeläget att socialbidragsberoende undviks. Vi vill inte heller att båda föräldrarna ska tvingas börja arbeta eller studera redan under barnets första levnadsår. Av dessa skäl vill vi höja grundbeloppet i föräldraförsäkringen från 180 kr per dag till 250 kronor per dag. Då skulle föräldrapenningen motsvara studiemedlen och ge dessa föräldragrupper ett mer rimligt ekonomiskt stöd.

- Kristdemokraterna vill underlätta för Sveriges familjer. Sverige behöver mer av kristdemokratisk familjepolitik. En politik som bygger på insikten att fungerande familjer är oumbärliga för samhället. För oss står barnens och familjernas behov i centrum.

fredag 10 september 2010

Hultsfred en fredag




Några foton från dagens aktiviter i Hultsfred.

Idag fredag har jag bland annat varit i Hultsfred för att tillsammans med partivänner bjuda på nybakade våfflor och kaffe samt föra samtal om valrörelsens stora och viktiga politiska frågor. Fredag är alltid torgdag i Hultsfred. Därför träffade jag en hel del trots att det var en lite regnig dag.

torsdag 9 september 2010

Företagsbesök .... och arbets EKG


Igår gjorde jag ett intressant besök tillsammans med finansutskottets ordförande Stefan Attefall och vår gruppledare i kommunen Åke Nilsson. Vi var på Planja i Järnforsen och besökte den 30 000 kvadratmeter stora industrianläggningen. Idag arbetar hela 164 personer på Planja. Företaget är ett gott exempel på hur en industri på en mindre ort kan expandera och utvecklas. Foto ovan från studiebesöket på Planja där vi får information av platschef Lars Olofsson.

Idag torsdag har jag varit i Västervik på sjukhuset tillsammans med landstingsgruppen och därefter en presskkonferens i Vimmerby. Vi gav tydliga besked om möjlighten för olika patientgrupper att slippa långa onödiga resor genom att vi erbjuder möjlighet till arbets-EKG också i Vimmerby.

Utför arbets-EKG i Vimmerby!

- Landstinget bör satsa på att kunna utföra arbets-EKG i Vimmerby. Idag är det långa väntetider till sådana undersökningar. Dessutom måste en stor del av dagen avsättas, när inlandets befolkning idag måste åka till Västervik för att få undersökningen gjord.

Det säger Gudrun Brunegård, landstingsråd (KD), på torsdagen med anledning av den kristdemokratiska landstingsgruppens möte i Västervik.

- Specialistläkarmottagningen i Vimmerby fyller en viktig funktion. Genom att slutenvårdsspecialister från Västervik kommer till Vimmerby slipper befolkningen i Hultsfred och Vimmerby avsätta upp till hela dagen för resorna till och från sin läkarundersökning. Även ur miljösynpunkt skulle det vara en vinst och kraftigt minska antalet bilresor fram och tillbaka till Västervik, säger Anders Andersson, Järnforsen, andranamn på landstingsvalsedeln.

- Samhällsekonomiskt skulle det innebära en produktionsökning, eftersom frånvaron från arbetsplatsen skulle minska med flera timmar per person och besök, säger Elisabeth Lago Nilsson, Flohult, tredjenamn på landstingsvalsedeln.

- Sammantaget ser vi bara vinster med att skaffa en arbets-EKG till Vimmerby: Kortare väntetider, minskad bortvaro från arbetsplatsen, minskat resbehov och minskad miljöpåverkan, summerar Gudrun Brunegård.

onsdag 8 september 2010

Medverkan i TV4 om tågfrågor

I går kväll var jag med med i TV4 och intervjuades tillsammansa med Lena Hallengren från (s). Dessutom hade vi tre minuters duell om kommunikationer och tågresande.
För den som vill se inslagen kan ni gå in på dessa länkar.
Nyhetsinslaget och intervjun i TV4.
Duellen mot Lena Hallengren som följde på intervjun.

tisdag 7 september 2010

Bröstpump ...... ???


Idag tisdag har jag varit i en TV-debatt på TV4 (första delen finns på länken här)med Lena Hallengren om tågresande och infrastruktur i vår del av landet. Sedan var det aktiviteter med partivänner i Nybro och slutligen ett studiebesök hos Röda Korset och Kupan i Kalmar. Länk till TV4. (här finns andra delen av TV-inslaget)

I Nybro valde jag att ställa några raka frågor till vänsterpartiets ledande kandidat. Det partiet har en hel del att förklara efter Lars Ohlys uttalanden.


Pressmeddelande
Nybro den 7 september 2010

Anders Andersson (KD) riksdagsledamot:
- Vill Kaj Raving (v) också rekommende-ra bröstpump till ammande mammor?

- De rödgröna har presenterat sitt valmanifest utan att ge något klart besked till föräldrarna om kvoteringen av föräldraförsäkringen. Men i söndags kväll fick vi ett besked som heter duga. Lars Ohly (v) såg inga gränser för att tvinga svenska föräldrar till en tvångsdelning. Han till och med rekommen-derade bröstpumpar till kvinnorna för att vara säker på att alla familjer genomförde en tvångsdelning av föräldraförsäkringen. Min fråga till länets främste kandidat för vänsterpartiet blir därför; vill Du Kaj Raving också re-kommendera bröstpump till ammande mammor?

Den frågan ställde Anders Andersson, Järnforsen, riksdagsledamot för Krist-demokraterna i Kalmar län är han på tisdagen deltog i partiets valaktiviteter på torget i Nybro.

Vänsterpartiet har sagt att man vill ha en tvångsdelning där dagarna ska delas lika mellan föräld-rarna och Miljöpartiet vill att föräldrarna ska bli tvingade att ta ut en tredjedel var. Socialdemokra-terna har varit inne på samma linje med försöker nu taktiskt dölja det. Och hittills har inget be-sked kommit från dom rödgröna gemensamt. Men i och med Lars Ohlys klockrena svar i TV-utfrågningen så vet vi vad som kan vänta om olyckan är framme.

- Föräldraförsäkringen är en ”vattendelare” i valet. Vi Kristdemokrater står tydligt fast vid vår uppfattning. Vi vill inte tvångskvotera föräldraförsäkringen. Det måste vara upp till föräldrarna själva att bestämma hur de vill dela upp dagarna i föräldraförsäkringen. Föräldrar vet bättre än politiker. Familjer ser olika ut och har olika behov. Det finns inte en lösning som passar alla. Där-för gäller det att dom rödgröna hålls borta från regeringsmakten om vi ska behålla valfrihet och självbestämmande, sa Anders Andersson (KD).

måndag 6 september 2010

Hägglund på valturné i Kalmar



Idag hade vi glädjen av att få besök av Göran Hägglund under valrörelsen. Han visar respkt för vårt län och lägger in några timmar här trots att det enbart är två veckor till valet. Andra partiledare gör andra prioriteringar. Jag är glad för den prioritering av länet och Sydöstra Sverige som Göran nu markerar.

Det blev mycket uppmärksamhet och så ska det vara när en partiledare besöker Kalmar. Lite smolk i bägaren kanseke det ändå var att socialdemokraterna så tydligt försökte snylta på vår aktivitet. Det är tydligen så att kan man inte ordna något eget så försöker en del snylta på andra. Men som vanligt lyckas Göran tydligt redovisa vår politik. Ett av inslagen finns på SVT Smålandsnytt.

Även TV4 fanns på plats och sände nyheter från Görans besök i Kalmar

I Radio Kalmar kan du lyssna på när Göran bl a medverkar i telefonväkteri.

Ännu en kampanjdag för ett mänskligare Sverige.

lördag 4 september 2010

Varför mörkar Örnfjäder (s) ?




Några bilder från kampanjteamen i Vimmerby och Västervik samt ett foto på mig tillsammans med Kerstin Lahi, första namn på landstingslistan för Västerviks valkrets och Gudrun Brunegård, landstingsråd och första namn på länsövergripande landstingsvalsedeln.

Idag har jag varit på kampanjaktiviteter i såväl Vimmerby som Västervik.
En fantastisk dag med många samtal och en härlig stämning bland partifolket som är med och jobbar. Vi var många i gång såväl i Vimmerby som i Västervik denna lördag. En del är med på bilderna. Andra är ute och delar ut flygblad.
Denna lördags många aktiviter från oss kristdemokrater i hela länet och alla kommuner är ett gott tecken. Mycket bra. Och ett bevis på att vi har en god organisation som kan föra ut vår politik.

I Västervik valde jag idag att utmana min kollega på riksdagsbänken, Krister Örnfjäder (s). Han har en del att förklara för länets småbarnsföräldrar.

Pressmeddelande
Västervik den 4 september 2010

Anders Andersson (KD) riksdagsledamot:
- Varför mörkar Krister Örnfjäder (s) om föräldraförsäkringen?

- Det är häpnadsväckande att de rödgröna nu presenterat sitt valmanifest utan att ge något besked till föräldrarna om kvoteringen av föräldraförsäkringen. Sveriges föräldrar har nu ingen aning om de kommer att tvingas in i en fyrkantig tvångsdelning vid ett eventuellt rödgrönt styre. Hur kan Krister Örnfjäder (s) möte väljarna med besked som innebär att man tvingas ”köpa grisen i säcken”.

Den frågan ställde sig Anders Andersson, Järnforsen, riksdagsledamot (KD) när han på lördagen deltog i Kristdemokraternas kampanj i Västervik.

Vänsterpartiet har tidigare sagt att man vill att dagarna ska delas lika mellan föräldrarna och Miljöpartiet vill att föräldrarna ska få en tredjedel var. På direkt fråga om man inte kunnat enas kring denna fråga svarade Mona Sahlin i TV-nyheterna undvikande. Dom rödgröna försöker ett mörka vad som väntar barn och föräldrar under kommande mandatperiod.

- Föräldraförsäkringen är en ”vattendelare” i valet. Vi Kristdemokrater står tydligt fast vid vår uppfattning. Vi vill inte tvångskvotera föräldraförsäkringen. Det måste vara upp till föräldrarna själva att bestämma hur de vill dela upp dagarna i föräldraförsäkringen. Föräldrar vet bättre än politiker. Familjer ser olika ut och har olika behov. Det finns inte en lösning som passar alla. Därför gäller det att dom rödgröna hålls borta från regeringsmakten om vi ska behålla valfrihet och självbestämmande, sa Anders Andersson (KD).

fredag 3 september 2010

Förbjud oljeplattformar i Östersjön


Bilden ovan är från besöket på Kalmar Energi där jag deltog tillsammans med Monica Bengtsson och Lars Thunberg.

Idag fredag har vi haft en turné genom länet med fokus på miljöfrågor. Det började med studiebesök och information om Västerviks Biogas AB. Sedan fortsatte det med information om Mönsterås kommuns vindbruksplan och fjärrvärme. Dagen avslutades i Kalmar med besök hos Kalmar Energi i Moskogen.

Under hela dagen har vi haft glädjen av att Lars Thunberg, kristdemokrat från Helsingborg och ordförande i Sveriges Ekokommuner som gäst. Sekom är en organisation där 79 kommuner nu är medlemmar och två av dessa är just Västervik och Mönsterås. Lasse kommer för övrigt från Mönsterås och har dessutom gjort värnplikt i Västervik så det fanns många beröringspunkter. Lars är idag också ordförande i Helsingborgs kommmuns miljönämnd och riksdagskandidat med förstaplacering i en av Skånes fyra valkretsar. Förutom Lars så har nästan alla i Kristdemokraternas regionala miljögrupp varit med under dagens olika studiebesök vilket gjort att vi varit ett 10-tal kristdemokrater som tillsammans under dagen skaffat ytterligare kunskap och spridit information om vår miljöpolitik.


Pressmeddelande
Stockholm den 3 september 2010

Förbjud oljeplattformar i Östersjön

- För andra gången på kort tid har en olycka inträffat på en oljeborrplattform i Mexikanska golfen. Det som kan hända amerikanska oljeplattformar kan också hända polska eller ryska. Därför bör oljeutvinning snarast förbjudas i Östersjön.

Det säger Liza-Maria Norlin, kristdemokraternas miljöpolitiska talesperson, och Anders Andersson, riksdagsledamot i Kalmar län, i samband med att Kristdemokraterna genomför sin miljöturné genom Kalmar län under fredagen.

- Flera östersjöstater utvinner eller prospekterar idag olja i Östersjön, dock ej Sverige. Men våra kuster och vår havsmiljö skulle likväl drabbas om en större olycka inträffade med en oljerigg i Östersjön.

- Östersjön är ett särskilt känsligt havsområde. Därför skulle en oljeolycka i detta innanhav få särskilt allvarliga miljökonsekvenser.

- Sveriges regering bör verka inom EU och östersjöorganisationen HELCOM för att uppnå ett förbud mot oljeutvinning i Östersjön, uppmanar Liza-Maria Norlin och Anders Andersson.

torsdag 2 september 2010

Föräldraförsäkringen - en "vattendelare" i valet


Bild på en del av kommunkandidaterna i Hultsfred, samlade på trappan till Målilla Orienteringsklubbs stuga, i samband med Kristdemokraternas cafémöte.

Pressmeddelande
Järnforsen den 1 september 2010

Anders Andersson (KD):
Föräldraförsäkringen – en ”vattendelare” i valet.
- Det är häpnadsväckande att de rödgröna nu presenterat sitt valmanifest utan att ge något besked till föräldrarna om kvoteringen av föräldraförsäkringen. Sveriges föräldrar har nu ingen aning om de kommer att tvingas in i en vänsterpartistisk fyrkantig likatvångsdelning vid ett eventuellt rödgrönt styre. En röst på dom rödgröna är det samma som att ”köpa grisen i säcken”.

Det sa Anders Andersson, Järnforsen, riksdagsledamot (KD) när Kristdemokraterna på onsdagskvällen arrangerade ett cafémöte i MOK-stugan i Målilla.

Vänsterpartiet har tidigare sagt att man vill att dagarna ska delas lika mellan föräldrarna och Miljöpartiet vill att föräldrarna ska få en tredjedel var. På direkt fråga om man inte kunnat enas kring denna fråga svarade Mona Sahlin i TV-nyheterna undvikande. Dom rödgröna försöker ett mörka vad som väntar barn och föräldrar under kommande mandatperiod.

- Vi Kristdemokrater står däremot tydligt fast vid vår uppfattning. Vi vill inte tvångskvotera föräldraförsäkringen. Det måste vara upp till föräldrarna själva att bestämma hur de vill dela upp dagarna i föräldraförsäkringen. Föräldrar vet bättre än politiker. Familjer ser olika ut och har olika behov. Det finns inte en lösning som passar alla. Därför gäller det att dom rödgröna hålls borta från regeringsmakten om vi ska behålla valfrihet och självbestämmande, sa Anders Andersson (KD).

onsdag 1 september 2010

Torgmöte och besök på lantgård



Igår tisdag hade jag flera spännande aktiviteter. Ja det är spännande varje dag i en valrörelse. På förmiddagen var jag på torget i Nybro. Fyra partier fanns på plats denna torgdag. Och ett av dessa var självklart Kristdemokraterna.

Vid vår valstuga fick jag tillfälle att samtala med många väljare och dessutom träffa en hel skolklass som valde att informera sig genom att uppsöka politiker på torget.

Under tisdagen gjorde jag dessutom ett studiebesök som gav eftertryck. Dagen var inbokad för studiebesök på ett av länets levande och expansiva lantbruk. Marie Jansson, gruppledare för Kristdemokraterna i Torsås var den som organiserat besöket och hon valde att förlägga det på gården hos lantbrukare Nils Hansson i Skubbebo.

Jag fick en tydlig och rak verklighetsbeskrivning av hur en lantbrukare upplever det att vara bonde i vårt län. Många glädjeämnen i arbetet men också en oro för vad en rödgrön valseger skulle innebära med ytterligare skatter på drivmedel och andra pålagor för livsmedelsproducenterna. Därför gäller det att vi behåller en Alliansregering som kan fortsätta arbetet med att ge bättre villkor för de små- och medelstora företagen som ofta finns inom jord och skogsbruket.

Min rundresa med Nils Hansson på en av traktorerna på E22 var en upplevelser som tydliggjorde för mig att Vägverkets lösningar ibland bortser från de behov som finns för våra lantbruksföretag. Det kan gälla när man ska transporterar traktorer och maskiner mellan gården och åkrar som kan finnas ganska långt bort liksom när alla transportfordon med leveranser till och från gårdarna ska ta sig fram.

Jordbruksföretagare liksom alla företagare behöver bättre villkor för, det är för krångligt att driva företag i Sverige idag och reglerna behöver förenklas. Men jordbruksnäringen har en speciell karaktär som vi Kristdemokrater framhållit länge. Levande landsbygd, öppna landskap och livsmedelsproduktion är centrala för Sveriges utveckling.