söndag 25 september 2011

Bok & Bibliotek - många böcker, många möten







Några bilder från min lördag på Bok & Biblioteks mässan i Göteborg. Dels från montern med Sveriges Riksdag och dels från seminarium med Vårdalssiftelsen.

Under lördagen var jag på Bok & Bibliotek mässan i Göteborg. Där deltog jag i Riksdagens monter och träffade många med intressanta frågor. Det handlade om riksdagen och förtroende för politiken och en del frågor som direkt berörde vårt parti. Sjävklart finns det dom som har kritiska synpunkter, men jag upplevde att bland dem som besökte Bok & Bibliotek fanns en övervägande positiv syn på samhällsarbete och politikens villkor.

Under dagen hann jag också med att besöka det seminarium som Vårdalsstiftelsen och Torbjörn Larsson höll med Bodil Jönsson och David Lega som medverkande. Ämnet var "Ny syn på åldrande - att bli gammal i en ny tid". Ett välbesökt seminarium och en stor utmaning för framtiden. Jag gillar Bodil Jönsson och hennes syn på livet. David Lega gjorde som vanligt en bra insats och pekade på vikten av att se den enskilda människan och ge varje människa frihet att välja och fatta egna beslut. Vi ska inte i första hand se på vad vi inte kan göra utan låt oss fokusera på allt det vi kan och allt det vi har framför oss.

torsdag 22 september 2011

Elevbesök från Hultsfred i Riksdagen





Ovan finns några bilder från rundvandingen i riksdagshuset tillsammans med elever från Albäckskolan i Hultsfred.

Idag torsdag har jag haft trevligt besök i riksdagen. Det var ett 40-tal elever som tillsammans med sina lärare gjorde en studieresa till Stockholm och då också lagt in ett besök i Sveriges Riksdag.
Eleverna visades runt i riksdagshuset och jag gav en personlig berättelse om uppdraget som riksdagsledamot. En liten speciell känsla fick jag inför detta besök eftersom jag också har gått på högstadiet i Hultsfred, även om det nu hunnit gå många år sedan dess.

onsdag 21 september 2011

Nya uppdrag i Nordiska Rådet



Anders Andersson får nya uppdrag i Nordiska rådet

Foto ovan är på ordförande Siv Fridleifdottir, Island och vice ordförande Anders Andersson, Sverige.
Vidare ett gruppfoto på delar av Mittengruppen i nordiska rådet med ledamöter från Island, Finland, Norge, Sverige samt Färöarna och Åland (på kortet saknas de danska representaterna).


Under de två dagarna som Nordiska rådet varit samlade till gruppmöten och utskottsmöten i Oslo har man också valt delvis ny ledning för en av partigrupperna.
Mittengruppen som består av kristdemokrater, centerpartister, folkpartister och miljöpartister är näst största partigrupp i nordiska rådet, efter den socialdemokratiska gruppen.
Ny ordförande i Mittengruppen blev Siv Fridleifdottir, från Island och centerpartiet. Hon var tidigare vice ordförande. Själv blev jag vald till ny vice ordförande i gruppstyrelsen för Mittengruppen i Nordiska rådet.

Jag ser det som en förmån att få vara med i ledningen för vår partigrupp i Nordiska rådet. Jag hoppas kunna bidra till att lyfta fram de gemensamma värden och värderingar som finns mellan de nordiska länderna samt ge förutsättningar för ett allt större samarbete i Norden.

fredag 16 september 2011

Riksdagens öppnande .....



Igår torsdag var det Riksdagens högtidliga öppnande med tal av kungen och statministern läste upp regeringförklaringen.
I Vimmerby Tidning idag finns en intervju med mig som gjordes mellan olika aktiviteter.
I Svenska Dagbladet ger jag också en kommentar till vad jag skulle ha önskat mer av i regeringsförsklaringen.

onsdag 14 september 2011

Kristdemokraterna behövs .... ledare i Barran!

Jag gjorde nog ett tjänstefel om jag inte på min blogg denna dag ger lite extra reklam för Barometern/OT och ledarsidan.
Rubriken är klockren och även argumenten i ledaren ligger i stort rätt.

Min uppfattning efter två dagars upptakt med kristdemokraternas riksdagsgrupp, inför riksdagens öppnande, är att vårt parti har förutsättningar att lyfta fram en värderingsdebatt som behövs och som kommer att ge Kristdemokraterna uppsving. Det kanske inte är den snabba vägen, men ändå den väg som långsiktigt ger utdelning och skapar trovärdighet. Kristdemokraterna behövs!

måndag 12 september 2011

Nollvision för vårdskador!

Idag måndag är jag på väg mot Stockholm för att medverka i ett seminarium under Nationella patientsäkerhetskonferensen i Älsvjö. Politiker debatterar patientsäkerhet är rubriken.

Nollvisionen för vårdskador är en stor utmaning, men enligt min mening ett nödvändigt arbete för att forma en ännu bättre och tryggare hälso- och sjukvård i vårt land. Den nya patientsäkerhetslagen från nyår och regeringens satsning på 2,5 mdr visar att socialministern har prioriterat denna fråga.

fredag 9 september 2011

Ekot ... fredag kvartifem ..... kortare väntetider!

Idag fredag sänder Ekot ett antal nyhetsinslag runt sjukvården och väntetider.
Jag fick tillfälle i Ekot kvartifem kommentera och ge mina synpunkter som kristdemokratisk riksdagsledamot.

onsdag 7 september 2011

Ytterligare media runt pensionärsskatten ....

Idag onsdag fanns i Vimmerby Tidning två artiklar som tog upp frågan om sänkt skatt till pensionärerna. Dels en intervju i VT med mig och några Allianskollegor.
Vidare fanns på annan sida i tidningen VT en artikel där jag får chans att redovisa mina motiv till varför jag strider för sänkt skatt till pensionäerena.

tisdag 6 september 2011

Några media inslag i Kalmar län

Idag tisdag den 6 sept fanns ett antal media inslag som belyste kampen runt budgetpropositionen och vad jag och kristdemokraterna tagit strid för.
I Nyheterna kunde man läsa denna artikel. Fortsättning, nästa sida i Nyheterna.
I Västerviks-Tidningen fanns denna artikel.
Radio Kalmars hemsida fanns en nyhetsnotis och dessutom sändes i Fokus igår en dialog där jag redovisade min uppfattning.
I Barometern och OT fanns också idag tisdag nyhetsartiklar på samma tema.

Ledaren i Västerviks-Tidningen idag tisdag är värd att uppmärksamma.

måndag 5 september 2011

Radio Kalmar Fokus ..... om sänkt skatt för pensionärer

Idag måndag sändes Fokus i Radio Kalmar på temat sänkt skatt för pensionärer.
Jag medverkade i detta program kl 15.00 och gav där min syn på budgetförhandlingarna.

Besviken på Allianskamraterna ......

Pressmeddelande
2011-09-05


Anders Andersson (KD):
Besviken på Allianskamraterna – ett svek mot pensionärerna.

- Jag är djupt besviken på det sätt partiledningarna för moderaterna, folkpartiet och centerpartiet prioriterar i de budgetförhandlingar som nu pågår, säger riksdagsledamot Anders Andersson (KD) i en kommentar på måndagen.

- För mig som kristdemokrat och socialt engagerad riksdagsledamot är det självklart att sänkt skatt till pensionärerna går före sänkt moms på krogen. Tyvärr har vi nu fått svart på vitt på att våra alliansvänner inte var beredda att stödja denna självklarhet. Vi kristdemokrater blev ensamma i att ta strid för en skattesänkning 2012 till landets pensionärsgrupper, säger Anders Andersson (KD).

- Självklart är det en framgång att de sämst ställda pensionärerna nästa år får en höjning av bostadstillägget med 170 kr per månad. Denna höjning innebär att tillsammans med nästa års uppräkning av garantipensionen förstärker man denna pensionärsgrupps ekonomi med 400 kr per månad. Det finns fler plusfaktorer i budgeten för 2012 som visar på ett socialt ansvar och har en tydlig KD-profil. Men jag är ändå inte nöjd, eftersom Alliansvännerna i M, FP och C stoppade KD´s förslag om sänkning av skatten för pensionärerna, säger Anders Andersson.

- Löftet som ges av Alliansens fyra partiledare idag på DN-debatt om sänkt skatt för pensionärer 2013 eller 2014 är ett erkännande till den envisa kamp som vi Kristdemokrater har fört i denna fråga. En viktig markering är också att denna sänkning av pensionärsskatten inte är avhängig ett kommande jobbskatteavdrag. Jag lovar att i kommande budgetförhandling påminna om det skattesänkningslöfte till pensionärerna som nu är avlämnat i dagens debattartikel För mig är målet att utplåna skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer, säger riksdagsledamot Anders Andersson (KD).

torsdag 1 september 2011

"KD-framgång om skatt på gåvor"

Den som strider för något gott vinner framgång till slut. Nu har vi lyckats med att övertyga övriga inom Alliansregeringen att genomföra ett för det civila samhället och den ideella sektorn viktigt vallöfte.
Se intervjun med Göran i SVT.
Se inslaget i Rapport (ca 11 min in i sändningen)
Nyhetsartikel i tidningen Dagen där Göran Hägglund redovisar framgången.

"Kristdemokraternas långa kamp att få igenom skatteavdrag för gåvor till ideell verksamhet har nu burit frukt.

I budgetpropositionen förslås att ett skatteavdrag för penninggåvor till vissa ideella organisationer införs från 1 januari 2012. Det uppger KD-ledaren och socialminister Göran Hägglund till SVT."