tisdag 12 april 2011

Plus 1 miljard - steg mot bättre sjukförsäkring


Plus 1 miljard – ett bra steg mot en bättre sjukförsäkring.


Igår kom beskeden via debattartikel på DN-debatt. Äntligen kommer regeringens förslag om justeringar och förbättringar i sjukförsäkringen. Vi kristdemokrater har under en längre tid arbetat intensivt med att finna lösningar som förbättrar och tar bort kantigheterna i sjukförsäkringsreformen. För sådana finns. Och det är inte acceptabelt. I det förslag som Alliansen igår presenterade finns flera av de förbättringar som Kristdemokraterna tidigare pekat på.

De stora förändringar i sjukförsäkringssystemet som Alliansen genomfört har gjort att fler människor idag får hjälp att komma tillbaka till sitt jobb. Men förändringarna har inte varit bra för alla. Människor har kommit i kläm och drabbats hårt när de inte fått det stöd de har rätt till. Det kan vi inte acceptera, därför är jag glada att vi har fått med övriga Alliansen på förbättringar av sjukförsäkringen.

Möjligheten till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen ökar genom att en regel om oskäligt införs för den som är sjuk. Detta visar på respekt för enskilda människor och pekar på att en del av den fyrkantighet vi kunnat se exempel på inte accepteras. En särskild sjukpenning och ett nytt bostadsstöd införs för dem som lämnar tidsbegränsad förtidspension och bättre samverkan mellan myndigheterna är några av förbättringarna.

De ansträngningar vi gjort har gett resultat och nu tas viktiga steg mot en mänskligare sjukförsäkring. Kritiska röster kommer ändå att höras. Och en del fick vi del av direkt via radio, tv och tidningar. När man säger att detta inte är mer än kosmetika vill jag påminna om att de förändringar som nu föreslås kommer att kosta statskassan ca 1 miljard kronor. Inledningsvis tror jag satsningen uppgår till ännu mer. En miljard kronor för att ge sjuka rätt till sjukpenning är inte en kosmetisk förändring. Det är ett steg mot en bättre och tryggare sjukförsäkring. Ett steg mot ett mänskligare Sverige.

2 kommentarer:

 1. Som vanligt så bommar Alliansens företrädare en av det viktigaste grund problemen med dagens sjukförsäkring: FK bedömmer arbetsförmåga mot fiktiva arbeten, men sjuka och AF måste ju utgå från de arbeten som verkligen finns, för det borde väl vara verkligheten som gäller??.
  Man kan knappast säga att den nya sjukförsäkringen gjort det lättare för de som tidigare hade tidsbegränsad sjukersättning, men numera sitter på AF:s aktivitetsstöd, att hitta det arbete som den sjuke kan klara av, för AF har inga jobb!!, dom förmedlar de jobb som finns i verkligeheten!!, och FK utförsäkrar sjuka med motivering mot fiktiva arbeten!!.
  Så länge som man inte kommer tillrätta med denna motsägelsefulla situation, så kommer man aldrig att får ordning på sjukförsäkringen!!.
  För verkligheten borde väl ändå gälla för Alliansen också??.

  SvaraRadera
 2. Hej . Tyvärr måste jag meddela att efter den föreslagna förändringen ramlar en grupp FORTFARANDE mellan stolarna.
  Jag talar om de som utförsäkras efter sin tidsbegränsade sjukersättning.
  I praktiken skulle förslaget innebära ca 4000 kr ut per månad. Som du förstår skulle det vara mycket svårt för att inte säga omöjligt att överleva på denna summa. Följden blir alltså att dessa människor får ansöka om bostadsstöd samt förmodligen även socialbidrag UPP till existensminimum.
  Alltså :Istället för att administrera ett bidrag till denna grupp- socialbidrag tillkommer den dubbla eller tredubbla administrationsbördan för att fördela; sjukpenning i särskilda fall, bostöd samt socialbidrag.

  Summan av kardemumman är fortfarande densamma för de utförsäkrade- det vill säga existensminimum! Potentiellt livet ut.

  Jag sätter mitt sista hopp om förändring till er i KD!
  Gör vad du kan!

  SvaraRadera