måndag 29 november 2010

Så hamnade löken i riksdagen

I torsdags tog jag chansen att lyfta en av de frågor som berör såväl konsumenter i allmänhet som producenter i vårt län.
Det gäller löken till köken.
I bifogad fil kan du finna webbTV från riksdagens frågestund den 25 november. (anförande nr 48, 49, 50 och 51)
I Östran i lördags fanns också ett artikel som gav information från riksdagens frågestund.

Fråga till miljöminister Andreas Carlgren

Ibland upplever man att det bästa blir det godas fiende.
När vi nu följer vad som händer med lökodlingen på Öland så tror jag att ambitionen att gå före och visa vägen blivit en återvändsgränd. Expressen lyfte frågan i ledare i måndags. Förbudet mot växtskydd som är taget ag Kemikalieinspektionen, där vi går före övriga EU-länder innebär inte att konsumenterna får bättre livsmedel. Däremot blir effekten att all produktion av lök flyttas från Öland till Danmark och Holland. Och där använder man dessutom medel som vi inte accepterar idag i vårt land.

Det som nu händer är en förlust för konsumenterna och miljön. Förlusten för konsumenten är att man nu inte kan köpa bästa tänkbara lök med minsta möjliga miljöpåverkan. Närproducerat blir ett minne blott och vi tvingas helt förlita oss på import. Och till det kommer en negativ miljöpåverkan genom mer och långa transporter från övriga Europa för att vi i Sverige ska ha tillgång till lök i svenska kök.

Min fråga – Vilka lösningar kan miljöministern se för att vi ska behålla närproducerad lök till svenska hushåll?

Anders Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar