onsdag 3 februari 2010

Nu är det pensionärernas tur!

I eftermiddags kom beskeden från statsministern. Han delar den uppfattning som Göran Hägglund framförde i fredags i Ekosändningar och på Kristdemkraternas kommun- och landstingsdagar. Nu är det pensionärernas tur att få en skattesänkning. Bra!
Idag finns bl a i Vimmerby Tidning ett debattinlägg som jag tillsammans med min kollega Chatrine Pålsson Ahlgren skrev i helgen. Du kan också ta del av våra synpunkter nedan.

Nu är det pensionärernas tur


En av de stor valfråga kommer att bli pensionärernas ekonomi. Och det med all rätta. Kristdemokraterna har alltid kämpat för att pensionärerna ska få mer i plånboken. Och vi har haft ett extra varmt hjärta för de med lägst inkomst. Facit så här långt är 5,5 miljarder kronor i sänkt skatt och goda uppräkningar av inkomstpensionerna.

Dessa resultat är inte nog, men det är en början som vida överträffar vad tidigare socialdemokratiska regeringar har gjort när de har haft chansen. Men för oss är inte heller dom hittills satsade 5,5 miljarderna tillräckligt, trots att det överträffar facit efter dom socialdemokratiska regeringsåren. Kristdemokraterna har därför, återigen, sänkt skatt för pensionärerna som första prioritet. Detta framförde vår partiledare Göran Hägglund under fredagen i radioekot liksom på våra kommundagar i Jönköping. Han upprepade det under söndagkvällens partiledardebatt i tv. Glädjande nog verkar de andra allianspartierna närma sig vår ståndpunkt.

Det har i debatten blivit en olycklig motsättning mellan beskattningen av lönearbete och pensioner. Vi i alliansen har hittills inte lyckats förklara varför också landets pensionärer drar fördelar av jobbskatteavdragets effekter för ekonomin.

Jobbskatteavdraget har haft oerhört positiva effekter. Det har blivit mer lönsamt att arbeta. En sjuksköterska eller industriarbetare som tjänar 26 000 kronor i månaden har med jobbskatteavdraget fått sin skatt sänkt med runt 1 700 kronor i månaden.

Vårt mål är nu att skillnaden mellan jobbskatteavdraget och skatten på pensioner ska minska. Men för oss är det viktigt hur skillnaden utjämnas. Vi vill inte se att det sker genom skattehöjningar för löntagare, så som vänstern vill. Vi vill minska skillnaderna genom tydliga skattesänkningar för pensionärer. Det är en rättvisefråga, som ska genomföras utan att förta effekterna av det goda som vi redan genomfört.

Anders Andersson (KD), riksdagsledamot för Kalmar län
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), landstingsledamot och f d riksdagsledamot för Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar