måndag 18 juli 2011

Systembolaget & hemkörning - stoppa förslag om gårdsförsäljning

Idag har det blivit debatt om ett förslag från Carl B Hamliton (fp).
Det har i sin tur givit effekten att ett antal olika riksmedia har sökt mig för en kommentar.
I bifogad länk kan du se TT sammanställning av olika kommentarer som kom före lunch.

"Även Kristdemokraternas alkoholpolitiske talesman Anders Andersson välkomnar Hamiltons förslag. Det kan vara ett sätt att värna Systembolagets detaljhandelsmonopol med god och funktionell service, anser han.

– Jag välkomnar det som ett tydligt alternativ till dem som grottar ned sig i olika gårdsförsäljningsförslag, som egentligen inte handlar så mycket om svenska gårdar utan mer om vin- och spritförsäljning i storstäderna, säger han till TT."

Kristdemokraternas hemsida finns också mina kommentarer.

onsdag 13 juli 2011

Förhindra vräkning av barn!

I veckan har jag haft en debattartikel införd i några av länets tidningar. Ämnet som jag tagit upp är den redovisning som Kronofogdemyndigheten nu gjort på uppdrag av regeringen. En regering som vill ha fram uppgifter i strävan att förhindra vräkning av barn.

Intressant notering är att det socialdemokratiskt styrda Kalmar kommun inte har så smickrande redovisning att uppvisa. Samtidigt som vi kan notera att de två nordliga kommunerna Västervik och Vimmerby med Allians-ledning och kritdemokrater i ledande uppdrag inom den sociala sektorn på ett bättre sätt kunnat hantera barnen när familjerna haft ekonomiska bekymmer.

Debattartikeln fanns i Västerviks Tidningen i måndags den 11 juli.

onsdag 6 juli 2011

Almedalen .... hjärta, läkemedel & vårdgaranti


Igår var jag bl a engagerad som medverkande i ett seminarium om hjärtsjukvården. En fråga som berör mig på flera sätt.

Idag har jag varit medverkande dels i ett seminarium om miljö och läkemedel på temat "miljömärkata tabletter - ja tack". Inför detta seminarium gjorde Västerviks Tidningen en intervju med mig igår.

Vidare har jag under eftermiddagen varit medverkande i seminarium där frågorna behandlade "bortträngda, bortprioriterade och bortglömda?"
Dagens Medicin har på sin hemsida lagt upp ett kort reportage från detta seminarium. (bilden ovan är från detta seminarium)
Citat från Dagens Medicin:
"Kristdemokraternas ledamot i riksdagens socialutskott Anders Andersson försvarade regeringens satsning på vårdgarantin och kömiljarden. Men han lovar åtgärder för att säkerställa att de kroniskt sjukas möjlighet till återbesök inte försämras av vårdgarantin.

– Jag vet inte om vi ska kalla det medicinsk vårdgaranti, återbesöksgaranti eller något annat men vi behöver göra något för att hela vårdkedjan ska fungera, säger Anders Andersson."

måndag 4 juli 2011

Barnen och alkoholen

Jag vill ge tips om en läsvärd (jag har själv varit med och skrivit den) debattartikel på SvD Brännpunkt idag måndag.

Riksting och livet därefter


Förra veckan hade vi Kristdemokrater riksting (partikongress) i Umeå. Fokus i den politiska debatten var barn och ungdomar och deras uppväxtvillkor. Detta kommer att bli ett tema som vi återkommer till.
Rapport från rikstinget finns på Kristdemokraternas hemsida.

För min del var årets riksting ett moment där jag satte punkt efter mer än 25 år som ledamot i partistyrelsen. Det har varit spännande år och mycket lärorika. Dessutom hoppas jag att min medverkan har haft någon betydelse nu och då för partiets utveckling och politiska kurs. Radio Kalmar har i helgen och Barometern/OT har idag valt att göra en kort intervju. (Du finner dessa via länken).