lördag 20 februari 2010
En intensiv vecka .... i riksdagen och Västervik
Jag vill öppna dörren för en ännu tryggare hälso- och sjukvård. Här finns jag på väg in vid besöket på Västerviks sjukhus.
Nu är det lördag. Och det snöar. Mycket. Jag har snövallar på upp mot två meter vid min garageinfart. Men det är ändå en ledig dag. Då man kan slappa.
Den vecka som ligger bakom har för mig varit en intensiv arbetsvecka. Jag åkte upp till Stockholm redan på söndagskvällen. Och som jag skrivit lite om så hade vi en spännande och intressant hearing om hälso- och sjukvård under måndagen. Och jag hann med mycket mer under mitt måndagsdygn.
Tisdagar är som vanligt sammanträde med socialutskottet, gruppmöten i olika formationer och förtroenderåd samt stora gruppmötet med riksdagsgruppen.
Onsdagen var veckans tuffaste tidsmässigt och kanske innehållsmässigt. Det började kl 07.30 med överläggningar på socialdepartementet med bl a äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och sedan en stund i kammmaren för att lyssna på utrikesminister Bildt och direkt därifrån in i nästa möte med insynsårdet för Statens Folkhälsoinstitut och innan det var slut gick jag för att vara med på sociala kommitténs möte och därefter snabb lunch för att rusa iväg till CAN´s styrelsesammanträde där jag själv är ordförande och från det mötet vidare till en överläggning inom riksdagsgruppen gällande infrastrukturfrågor och kommande ärenden som verkligen berör mitt hemlän. Jag hade hoppats hinna med ett möte med info om Vinstersol också denna eftermiddag men det bara gick inte så jag fick gå direkt till den kristdemokratiska SKL-gruppen där jag dels träffade många härliga vänner samtidigt som min uppgift var att ge en rapport om arbetsläget i Allianspartiernas hälso- och sjukvårdsgrupp som jag leder. När klockan var ungefär 21.30 lämnade jag SKL-gruppen för att gå hem och avsluta dagen med att läsa handlingar inför nästa dags sammanträde i socialutskottet. Och dessutom hann jag med denna onsdagkväll att forma ett svar till Peter Akinder på Östran. Han hade ju denna dag begåvat mig med en helsida där rubriken var "Kaa från Järnforsen".
Torsdagen var liksom onsdagen en dag då jag var på riksdagen vid 07.30 för att ha första mötet kl 08.00 tillsammans med mina kollegor som gruppledare i socialutskottet. Denna torsdag träffade vi Ragnwi Marcelind, statssekreterare på socialdepartementet och Dan Ericsson, statssekreterare på finansdepartementet.
Därefter var det en avstämning med partikompisar i utskottet och sedan socialutskott. Därefter ytterligare ett möte på SKL med kristdemokratiska landstingsråd och det tog mer tid än jag tänkt så jag hann aldrig till Timbro för att höra debatten mellan Göran Hägglund och Ylva Johansson. Däremot hann jag med mitt eget möte med Joakim Pettersson, som är huvudsekretarere i Alliansarbetsgruppen. Under eftermiddagen hade vi också votering i kammaren. Jag har varit närvarande vid alla voteringar sedan jag kom in i riksdagen, men snart måste nog även jag nyttja utkvittning någon gång för att få almanackan att hålla ihop. Slutligen hann jag även med ett möte som vi kallar "departementsträff" där vi träffar våra tre statsråd - Göran, Maria och Mats - och deras statssekreterare samt politiskt sakkunniga. Denna kontakt med regeringen är i första hand ett forum för information och dialog med SKL-gruppens ledning men några från riksdagsgruppen finns också med. Hemresan var som vanligt denna vinter. Ett försenat tåg från Stockholm till Nässjö och sedan bilen hem mot Järnforen. Jag kom hem före midnatt, vilket får läggas på plusskontot.
Fredagen ägnade jag åt studiebesök i länet. Denna fredag var Västervik orten jag besökte tillsammans med min efterträdare som landstingsråd Gudrun Brunegård och vår valombudsman Madeleine Rosenqvist. Jag träffade bl a en grupp chefsläkare och verksamhetsansvariga på sjukhuset för att lyssna in vad man ville skicka med mig i mitt uppdrag som ordförande i Allianspartiernas hälso- och sjukvårdsgrupp. Härligt att vara tillbaka i den regionala sjukvårdsmiljön. Många minnen rann till när jag gick in på sjukhuset i Västervik. Och det var många viktiga synpunkter som framfördes gällande patientsäkerhetsfrågor, kvalitetsregister, läkemedel, hälsofrågor, barnperspektiv och funderingar runt Socialstyrelsens roll och hur en patienträttighetslag kan utformas.
Ps. Jag får mellan varven mail till mig som signalerar att en del läser min blogg - ibland till och med tackar man - och därför valde jag denna lördag att skriva samman en liten veckoberättelse, även om den blev lång trots att jag ville vara kortfattad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar