måndag 4 oktober 2010

Riksdagsgruppen - Kristdemokraterna


Gruppbild framför rikdagshuset. Kristdemokraternas riksdagsgrupp efter valet 2010. Foto: Mathias G Pettersson

Uppropet är avklarat. Och talman är vald. Per Westerberg fick 194 röster. Intressant är att även om alla SD-ledamöter röstat på dom rödgrönas kandidat Kent Härstedt så hade ändå Alliansens kandidat vunnit denna omröstning. Kent Härstedt fick 153 röster och om man till detta lägger 20 röster så blir det ändå inte mer än 173 samtidigt som 194 minus 20 röster blir 174. Så kan det bli, även om det nog fanns en annan tanke från dom som lanserade motkandidat. En socialdemokrat var bortrest och en vänsterpartist fanns inte i kammaren när det var dags att rösta.

Ett pressmeddelande skickades i helgen ut från vår ombudsman Åke Nilsson med lite information inför riksdagens öppnande. För kännedom lägger jag det också här på min blogg.

Pressmeddelande
2010-10-02

Anders Andersson (KD) tar plats i riksdagen. Med störst andel personkryss i ryggen.

På måndag den 4 oktober kl 11.00 sker uppropet för det kommande riksmötet som det heter när Sveriges riksdag samlas. Riksdagens högtidliga öppnande med regeringsförklaring och olika högtidligheter infaller på tisdag 14.00.

Nytt för i år är att den nordvästra länsdelen – Hultsfred och Vimmerby kommuner – har en egen ledamot bland de 349 när riksdagen öppnas. Anders Andersson (KD) Järnforsen, fick väljarnas stöd för att fortsätta som riksdagsledamot och är nu en av Kristdemokraternas 19 ledamöter. Det innebär att Kalmar län fortsätter att ha en kristdemokratisk röst i riksdagen. Riksdagsvalet i Kalmar län landade på 6,04 %.

Anders Andersson fick ett starkt stöd i riksdagsvalet. Det framgår av Valmyndighetens sammanställning. Av länets nio riksdagsledamöter överträffade ingen Anders Anderssons andel av personkryssen. Hela 13,29 procent av KD-väljarna kryssade Anders vilket är mer än vad övriga partiers toppkandidater lyckades med. (Närmast kom Anders Åkesson 11,3 % , Håkan Juholt 9,47 %, Jan R Andersson 5,41 % och Lena Hallengren 4,67 % av personkryssen).

- Det är med glädje som jag nu reser till Stockholm för att påbörja en ny mandatperiod som riksdagsledamot. Ett stort tack till alla väljare som gav Kristdemokraterna och mig sitt stöd i valet. Jag känner en ödmjukhet inför det arbete och de många beslut som ska fattas under kommande fyra år. Samtidigt gläds jag över att Alliansregeringen fick mandat att leda landet. Min övergripande målsättning är att arbeta för olika riksdagsbeslut som ger oss ett mänskligare Sverige. Vi behöver ett mjukare samhälle som kännetecknas av omsorg och valfrihet, säger Anders Andersson i en kommentar inför riksdagens öppnande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar