torsdag 13 maj 2010

Inte full - för barnens skull.

Idag har Folknykterhetens Dag varit i fokus på många håll i landet. Hela denna vecka har på olika sätt frågor om alkohol och våld liksom frågan om alkohol och barns uppväxtmiljö varit belysta av nykterhetsrörelsens företrädare liksom av politiska partier. Vi kristdemokrater har under veckan delat ut flygblad med rubriken "Inte full - för barnens skull". Tillsammans med mina kompisar Sofia och Lars-Axel har jag också skrivit en debattartikel som finns publicerad i ett antal tidningar.

Nykter för barnen skull


Den 13 maj uppmärksammas Folknykterhetens dag över hela Sverige. Enligt beräkningar från Folkhälsoinstitutet växer vart femte barn upp i hem med föräldrar som dricker för mycket och upplever oro. Det handlar om minst 400 000 barn som är i behov av trygghet. Sångerskan Jessica Andersson har i sin bok delat med sig av sin uppväxt med en alkoholmissbrukande mamma. Att komma hem till ett hus där dammsugaren var igång signalerade trygghet. Att mamma dammsög innebar en paus från alkoholen.

Att växa upp i en miljö med missbruk innebär ofta oro och otrygghet. Barnen kan ha bevittnat eller utsätts själva för våld, de skäms för föräldrarnas beteende eller får ta ett överdrivet stort ansvar för föräldrar och syskon för att familjens vardagsbestyr ska fungera.

Förutom det lidande som drabbar ett barn som växer upp med missbrukande föräldrar vet vi av forskning att dessa barn löper fem gånger högre risk än andra barn att själva hamna i missbruk och kriminalitet. För att förhindra framtida missbruk och kriminalitet måste barn som idag växer upp med missbrukande föräldrar uppmärksammas och nås med särskilda insatser.

Många kommuner har gruppverksamhet för de barn som de kommer i kontakt med, i bästa fall ett hundratal barn per år. Men det betyder att de allra flesta barn som växer upp i missbruksmiljöer inte nås av några insatser alls.

De kommunala insatserna måste förstärkas – gärna i samarbete med ideella organisationer. En allmänt högre kunskap och beredskap hos alla som arbetar professionellt med barn till exempel förskolelärare, fritidspedagoger och skolpersonal behövs också.

Vuxenvärldens rädsla för alkoholism bland kollegor, grannar eller de egna barnens kompisars föräldrar behöver motas i grind. De flesta vuxna sticker huvudet i sanden när de kommer till alkoholism eller missbruk hos någon de känner. Även när de ser och vet att barn far illa i större eller mindre utsträckning. Detta dubbla svek känner barnen och deras tillit till världen försvagas ytterligare.

Mammor och pappor tror ofta att deras barn inte märker om de är påverkade av alkohol. Men så är det inte. Generellt tycker barn att det är obehagligt när deras föräldrar dricker. När föräldrarnas beteende ändras känner de inte längre igen mamma eller pappa. Det finns därför goda skäl för alla föräldrar att fundera över hur alkoholvanorna uppfattas av barnen.

Vi kristdemokrater ger barn som växer upp i miljöer med missbruk en röst. Vår familjepolitik och restriktiva alkoholpolitik gör deras vardag bättre. Vi vill att färre barn ska ha en klump i magen, liksom den unga Jessica Andersson, på vägen hem.

Sofia Modigh (KD), riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Västmanland
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot Kalmar län och ledamot i socialutskottet
Lars-Axel Nordell (KD), riksdagsledamot Örebro län och ersättare i socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar